BINCHOTAN - přírodní filtr z aktivního uhlí

 

100% přírodní filtrace vody pomocí aktivního uhlí BINCHOTAN.

BINCHOTANová tyčinka filtruje vodu bez plastu, pouze ponořením ve vodě. 

 

  • Čistí vodu

Binchio uhlí absorbuje z vody chlór, chemikálie, drobné nečistoty a také těžké kovy. Vytváří příjemnou a vyváženou chuť vody.  Aktivní uhlí Binchio promění chuť vaší kohoutkové vody natolik, že klidně snese srovnání třeba s Evianem.

  • Je lehké, přenosné

Aktivní filtrační uhlí Binchio není vázáno na jedno místo jako jiné filtry vody. Jednoduše ho vhodíte do nádoby s vodou nebo láhve.

  • Je opakovaně použitelné, ekologické

Jedna tyčinka aktivního uhlí Binchio vydrží v průměru 4 měsíce. S ročním balením tedy filtrujete vodu za 2 Kč denně. Oproti klasickým “plastovým filtrům” vody či drahým zařízením fungujícím na bázi reverzní osmózy je Binchio aktivní uhlí jednoznačně levnější a samozřejmě ekologičtější alternativou.

  • Mineralizuje

Oproti zařízením fungujícím na báze reverzní osmózy uhlí Binchio nezpůsobuje demineralizaci vody. Naopak, pozvolna vypouští do vody různé užitečné minerály jako hořčík nebo draslík, čímž vodu obohacuje a dodává jí skvělou chuť.

  • Eliminuje elektrosmog & generuje zdravé ióny

Aktivní uhlí Binchio vytváří kolem sebe „dobrou energii“ tím, že uvolňuje do okolí záporné ionty, tedy částice, které obsahují záporný elektrický náboj. Záporné ióny (anióny) uvolňují nervovou soustavu a regenerují buňky.

  • Dlouho vydrží

Jedna tyčinka aktivního uhlí Binchio vydrží v průměru 4 měsíce. S ročním balením Binchio 365 tedy máte vystaráno o kvalitní a přírodní filtraci vody na celý rok.

  • Pohlcuje pachy

Uhlí Binchio je možno využívat i jako přírodní potírač vlhka a pachu. Můžete ho umístit například přes noc do tenisek nebo šuplíku na skladování potravin se silnějším aromatem.

  • Nevytváří odpad

Aktivní uhlí je jediným filtrem na čištění a mineralizaci vody, který nemá žádné plastové části a nevytváří žádný odpad.

  • Má druhotné využití

Ani po čtyřech měsících užívání uhlí Binchio nemusíte vyhazovat. Hravě pro něj najdete sekundární využití. Můžete jej přiložit k pokojovým rostlinám, aby dodávalo půdě v květináči živiny.

 

Jak se binchotan vyrábí a proč je tak výjimečné

Před více než 300 lety, během období Edo, se japonským výrobcům uhlí z provincie Kishu podařilo zdokonalit své výrobní techniky natolik, že vzniklo uhlí výjimečné čistoty a kvality. Uhlí bylo vyráběno z dubů Ubame pocházejících ze zalesněných údolí Kishu. Dřevěné odřezky (celé stromy na tento účel nikdy nebyly káceny – těžba dřeva probíhá šetrnou formou tzv. selektívního ořezávání větví a kmenů Ubame) byly umísťovány do velkých pecí ve skalních dutinách.

Po generace byla výroba uhlí binchotan přísně střežena
 

Netrvalo dlouho, než Japonci objevili, že toto uhlí oplývá výjimečnými kvalitami. Po generace byla výroba uhlí binchotanu přísně střežena jako tajemství řemeslníků z Kishu. Nakonec bylo ale tajemství vyzrazeno učněm, který odešel na japonský ostrov Shikoku, a odtud se rozšířilo do celého Japonska.

Až do 20. století se binchotan považoval za nevysvětlitelně „zázračný“ a jeho používání bylo součástí „lidové moudrosti“. Později, s příchodem mikroskopů a moderní chemie, byly jeho vlastnosti a účinky vědecky zdokumentovány.

Výroba uhlí binchotan 

Uhlí binchotan se vyrábí z pomalu rostoucí japonské odrody dubu jménem Ubame (Quercus phillyreoides). Větve ubamského dubu jsou pevně svázané do stohů a umístěné do pece těsně vedle sebe. Následně probíhá jejich pomalé zahřívání s minimálním přísunem kyslíku do pece.

Poslední fáze výroby je zcela specifická pro uhlí binchotan. Dochází k prudkému přísunu kyslíku a rozžhavení uhlí na teplotu 1000 stupňů Celsia. Pro srovnání – běžné uhlí se vyrábí při teplotách 500 stupňů Celsia. K vytažení rozžhavených stohů z pece musí dojít v příhodný okamžik – ani příliš brzo, ani příliš pozdě, aby nedošlo k rozpadu uhlí na prach.

Po vytažení se stohy zasypou popelem a pískem a pomalu vychladnou. V důsledku tohoto postupu je Binchotan pokrytý jemném bílým popraškem a zvykne se označovat jako „bílé uhlí“. Tato výrobní procedura je řemeslně náročná a trvá 10 dnů. V žádném případě nejde o „pasovou“ výrobu. Jedna výrobní šarže neobsahuje více než 600 kg Binchotanu. Výsledkem je ale vznik uhlí nejvyšší kvality – s obsahem uhlíku 95-99% hmoty a extrémně členitou strukturou mikropórů.